’t Smitje 3 banden toernooi

Leo Fransen overtuigend kampioen ’t Smitje 3 bandentoernooi 2020

Afgelopen donderdag heeft Leo Fransen onder grote publieke belangstelling op overtuigende wijze het 3 banden toernooi van ’t Smitje gewonnen. Van de 48 deelnemers bleven er 8 over voor de strijd in de ¼ finale, die dinsdag voorafgaand aan de finale werd gespeeld. Ron Herlaar tegen Hans Pols bleek een bloedstollende partij met Ron als winnaar. Willem Zuijderwijk moest zijn meerdere erkennen in Bram Hofland en Jos van Uffelen verloor met 1 carambole verschil van Geert de Bruin. Leo Fransen won met duidelijke cijfers van Peet Zuijderwijk. In de daarop volgende ½ finale won Ron van Bram in 32 beurten en Leo dacht, dat kan ik beter en won in slechts 25 beurten van Geert. Ron en Leo dus in de finale. Leo moet er 17 maken, 3 meer dan Ron. Ron begon sterk en had er in 13 beurten al 7 terwijl Leo slechts op 4 stond. Speelde de zenuwen hem parten? In de 15e beurt kwam Leo terug tot 7-7 Het werd 9-9 en daarna viel het bij Ron even stil. Leo kreeg als eerste het “en nog 3” te horen, een aansporing voor Ron om er 2 te maken en ook op “en nog 3” te komen. De laatste punten was knokken geblazen en kon het nog alle kanten op. Uiteindelijk bleef Ron op 13 steken en maakte Leo in de 28e beurt de partij uit. Een terechte kampioen met Ron Herlaar als goede tweede. Bram Hofland werd 3e en Geert de Bruin 4e.
Na de prijsuitreiking en een demo was er net als vorig jaar een grandioze tombola met schitterende prijzen. Dit alles is mogelijk gemaakt door de steun van vele sponsors. Een toernooi dat volgend jaar zeker een herhaling verdient.

De toernooicommissie

 

 

Enkele karakteristieken van het toernooi:

 

 

 

3 bandentoernooi in café ’t Smitje

Het toernooi begint op 14 januari en eindigt op donderdag 13 februari 2020.

Er is een open inschrijving en in de eerste ronde speelt iedereen 2 partijen in een poule van 3 deelnemers.

Daarna wordt er volgens het knock-out systeem gespeeld.

In de voorronde en in de knock-outfase wordt, zolang een van de spelers zijn vereiste punten niet heeft gemaakt,  tot maximaal 40 beurten gespeeld.

In de finale wordt net zo lang gespeeld tot een van de spelers zijn puntentotaal heeft bereikt. Het minimum te maken caramboles is 12.

 

Opzet van het tournooi:

  Het Smitje open driebandentoernooi telt 48 deelnemers, ingedeeld in 16 poules van 3 spelers.
•  In elke poule wordt een halve competitie gespeeld, dus ieder speelt 2 partijen.
•  Het maximum aantal beurten tijdens de voorronden en kwartfinales is 40. Wanneer beide spelers nog niet uit zijn,   bepaald het moyenne-percentage wie er winnaar is.
•  Het aantal wedstrijdpunten (winst=2,remise=1,verlies=0) bepaalt de eindstand in een poule, bij een gelijk aantal punten beslist het moyennepercentage. Wanneer dit ook gelijk is. dan wordt via een shoot-out de eindstand bepaald.
•  Na de 1e ronde spelen we volgens het zogeheten knock-out systeem. Als een party onbeslist eindigt, beslist het moyennepercentage over alle tot dan toe gespeelde partijen. Als het dan ook gelijk is, volgt een shoot-out, dat wil zeggen wie maakt de hoogste serie van acquiet.
•  de nummers 1 en 2 van de poule gaan door naar de tweede ronde
•  de winnaars van de 2e ronde gaan door naar de 3e ronde enz.
•  indien noodzakelijk wordt een beste verliezer toegevoegd aan de winnaars. Deze verliezer heeft van alle verliezers in dezelfde ronde het hoogste moyenne percentage berekend over alle gespeelde partijen.
•  De laatste 4 winnaars spelen halve finale en de winnaars daarvan de finale,
de verliezers spelen om de 3e en 4e plaats.
•  Wanneer een deelnemer zich tijdens de poulewedstrijden uit het toernooi moet terugtrekken, gaan beide anderen uit de poule door naar de 2e ronde, zij spelen dan tweemaal tegen elkaar om de poule-winnaar aan te wijzen.
•  Als een deelnemer zich later uit het toernooi moet terugtrekken ,dan gaat zijn eerstvolgende tegenstander door.
•  In alle gevallen waarin dit reglement niet voorziet, beslist de toernooicommissie.

 

Moyenne bepaling:

Het aantal te maken caramboles: 

Het aantal te maken caramboles is afhankelijk van het moyenne.
Uitgangspunt is 40 x moyenne met een minimum van 12.

Voor spelers met een bondsmoyenne bij de KNBB, wordt dat moyenne gehanteerd, tenzij deze speler in een andere competitie een hoger moyenne heeft,
Dan wordt het hoogste actuele moyenne gehanteerd.

Voor spelers zonder bondsmoyenne zal het door hen opgegeven moyenne door de toernooicommissie worden beoordeeld en zo mogelijk aangepast.

De toernooi commissie

 

Ballen vast:
Wanneer je speelbal vastligt tegen een andere bal dan heb je de volgende opties:
a) je speelt via de andere bal
b) je speelt van los
c) de 2 vastliggende ballen worden opnieuw opgelegd

 

Ligt je speelbal vast tegen rood dan komt de speelbal op de beneden acquit (afstootplek) in het midden en de rode bal op de bovenacquit (in het midden)

 

 

 

 

 

 

Ligt je speelbal ligt vast tegen andere witte (of gele) bal dan komt de speelbal op de beneden acquit (afstootplek) in het midden en de andere witte (gele) bal naar op de midden acquit van het biljart.

 

 

 

Deze sponsors hebben het Smitje 3 bandentoernooi mede mogelijk gemaakt